Maanantai-iltana 4.7.16 Kulttuuritalo Villiin oli kokoontunut parisenkymmentä viljavarastosta kiinnostunutta kuulemaan, mitä Pro Viljavarastolla oli kerrottavanaan. Kaikenlaistahan tässä on jo ehditty!
Hommia on tehty kolmella rintamalla; on järjestäydytty ja aloitettu hankkeesta viestiminen, selvitetty rakennuksen kuntoa ja tietoja ja aloitettu rahoitusvaihtoehtojen haravointi.
Rivit järjestykseen ja viestiä maailmalle
Yhdistys perustettiin toukokuun alussa ja kesäkuun alussa hanke sai kaupungin työllistämisohjelman kautta projektiassistentiksi Tanja Virtasen. Hän huolehtii monista käytännön asioista, soittelee, selvittelee ja järjestelee. Korvaamaton apu ja edellytys että muuten vapaaehtoisvoimin toimiva hankkeemme todellakin etenee. Yhdistykselle on leivottu logo ja ilme, perustettu nettisivut ja vallattu nurkkaus sosiaalisesta mediasta. Lehdistö on ollut ilahduttavan kiinnostunut hankkeestamme ja olemme saaneet palvella heitä kertomalla viljavarastosta ja mistä tässä kaikessa on kyse. Jäsenhankinta on polkaistu käyntiin ja verkossa on avoinna kysely kaikelle kansalle. Pakko hehkuttaa vähän ja kertoa että ensimmäisten kahden päivän aikana olemme saaneet jo parisataa vastausta! Kysely on auki 7.8. asti eli kannattaa käydä klikkaamassa!
Rakennuksen kunto
Olemme käyneet penkomassa kaupungin arkistoja ja saimme sieltä ison nipun rakenne- ja julkisivupiirustuksia. Kiitos kaupungin tekniselle virastolle, saimme erinomaista palvelua! Piirustuksia oli muutama esillä tilaisuudessa ja ne herättivät ansaittua huomiota. Yhdistyksen hallituksen jäsen, professori ja urbaaniin kaupunkisuunnitteluun erikoistunut arkkitehti Panu Lehtovaara kävi samalla reissulla tutustumassa itse rakennukseen ja teki ensimmäisen ja alustavan arvion viljavaraston kunnosta. Laura Mänki kertoi parhaat palaat kuntoarviosta. Tiivistettynä voidaan todeta, että huhut rakennuksen kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Rakennus näyttää ehkä ulospäin rapistuneelta, mutta runko ja kantavat rakenteet ovat kunnossa. Rakennus on ikäänsä ja käyttöönsä nähden kohtalaisessa kunnossa, toteaa Panu raportissaan. Jotta rakennuksen rappeutuminen saadaan pysäytettyä, on ensimmäiseksi tukittava rikkoutuneet ikkunat ja siivottava pulujen jätökset. Myös rännit kaipaavat pikaisesti kunnostusta ja katon kunto perusteellisempaa tarkistusta. Näillä päästään jo hyvään alkuun ja muu voi tarvittaessa odottaa. Etsimme edelleen maaperätutkimus- ja pohjavesimittaustuloksia ja kaipaaamme tarinoita rakennuksen vaiheista ja sen herättämistä muistoista.
Rahoituksen selvittäminen
Rahoitus on rakennuksen kunnon ohella ollut toinen tehtävä, johon on lähdetty paneutumaan kartoittamalla erilaisia vaihtoehtoja. Työ on alussa ja selvää on että koko hanke tulee vaatimaan miljoonien panostuksen. Karkea ja täysin vahvistamaton arvio on 5-6 miljoonaa euroa, riippuen luonollisesti rakennuksen tulevasta käytöstä ja millaiseen kuntoon se halutaan laittaa. Mahdollisuuksia joita tutkitaan löytyy esim. joukkorahoituksesta, EU:n eri rahastoista ja hankkeista, säätiöistä, piensijoittajista ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa myös tulorahoituksesta esim. vuokratulojen muodossa. Työsarkaa riittää mutta usko on vahva. Maailmalta ja muualta Suomesta nähtyjen esimerkkien valossa uskomme ja tiedämme että tämä on mahdollista.
Työ jatkuu
Onneksemme hanke on kiinnostanut monen alan ammattilaisia ja nyt pieni ryhmä on aloittamassa rakennuksen 3D-mallinnusta. Tämä auttaa tilojen ideoinnissa ja konseptoinnissa, joka taas auttaa rahoitusneuvotteluissa jne. Elokuussa olemme mukana Alku-festareilla ja siellä kerromme jälleen missä mennään ja mitä tapahtuu. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua kahteen työpajaan ja toivottavasti myös pienille opastetuille kierroksille viljavaraston sisätiloihin. Työpajoissa ideoidaan tilojen tulevaa käyttöä ja pohditaan erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.
Tilaisuuden aikana ja sen jälkeen käytiin vilkasta keskustelua ja vaihdettiin hyvässä hengessä ajatuksia, mitä vanhaan rakennukseen voisi tulla ja mitä salolaiset siihen toivoisivat. Kaikkien toiveissa on paikka joka olisi mahdollisimman monelle avoin ja viihtyisä tila. Koko hankkeelle on tärkeää että tämä on yhteinen ponnistus ja matka. Hienoa että näin moni on kiinnostunut!
Kutsuimme osallistujia myös mukaan toimintaan ja liittymään yhdistyksen jäseneksi. Jos aika ja kiinnostus riitttää niin mukaan voi lähteä aktiisesti tai voi liittyä kannatusjäseneksi. Kumpikin hyviä vaihtoehtoja. Liity mukaan tästä.