Pro Viljavarasto -projekti starttaa. Kannatusyhdistys perusteilla.

on

Salossa on virinnyt hanke Suur-Seudun Osuuskaupan omistaman ns. Viljavaraston rakennuksen pelastamiseksi. Tätä varten joukko Hub Salon aktiiveja järjesti jo viime keväänä Open Hub Club -tapahtuman aiheena urbanismi ja kaupunkikehitys.

Tuolloin puhumassa ollut tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila Turun Yliopistosta kannusti tarttumaan rohkeasti toimeen viljavaraston kanssa, sillä sekä Suomessa että Euroopassa ilmiötä tutkinut Ruoppila on nähnyt monia vastaavia onnistumistarinoita (lue lisää esim Luovat Keskukset -sivustolta).

Tilaisuudessa oli paikalla myös Salon kaupunginarkkitehti Jarmo Heimo, joka valotti kaupungin kaavoitussuunnitelmia asemanseudulla ja kertoi ns. Kulttuuripuisto-vyöhykkeen suunnittelusta. Heimo antoi myös henkilökohtaisen tukensa ajatukselle Viljavaraston saamisesta yleiseen käyttöön ja samaa mieltä oli lähes 50-päinen kuulijakunta.

Siitä se ajatus sitten lähti…

Ajatus Viljavarastosta hautautui joksikin aikaa, mutta viime kesänä tullut tieto purkuluvan hylkäämisestä jäi kolkuttamaan aktiivien takaraivoon. Tänä keväänä ajatus rakennuksen pelastamisesta ja korjausrahoituksen sekä uuden käyttötarkoituksen etsimisestä nousi jälleen pintaan. Tiina Vainio, salolainen sarjayrittäjä, Hub Salon perustaja ja yksi hankkeen pääaktiiveista, otti uudelleen yhteyttä SSO:n toimitusjohtaja Esko Jääskeläiseen.

Viime viikolla allekirjoitettiin SSO:n kanssa yhteistyösopimus, jolla SSO antaa perustettavalle kannatusyhdistykselle vuoden 2016 loppuun asti työrauhan selvittää Viljavaraston uutta käyttöä ja rahoitusta. Mikäli projektin lopputuloksena löytyy järkevä ja kestävä rahoitus- ja liiketoimintamalli, neuvottelee SSO kiinteistön luovutuksesta ja tontin vuokraamisesta perustettavalle kiinteistöyhtiölle. SSO:n toiveissa on löytää rakennukselle uusi käyttötarkoitus, mutta sillä ei itsellä ole mahdollisuuksia lähteä kokonaisuutta nyt kehittämään. SSO ei osallistu projektiin taloudellisesti, mutta tarjoaa tietotaitoa sekä dokumentteja projektin käyttöön.

Projekti organisoituu

Hanke käynnistyy kannatusyhdistyksen perustamisella ja yhdistyksen järjestäytymisellä. Tarkoitus on löytää yhdistyksen hallitukseen mm. rahoituksen, rakentamisen, arkkitehtuurin ja viestinnän ammattilaisia. Lisäksi laaja vapaaehtoisten joukko organisoidaan toimikuntiin oman osaamisensa ja kiinnostuksensa mukaan. Projektia kohtaan on herännyt runsaasti mielenkiintoa ja vasta-avattu Facebook-sivu keräsi vajaassa vuorokaudessa yli 200 tykkääjää. Myös tilojen vuokrausta on jo kyselty. Yhdistyksen perustamiskokous pyritään järjestämään toukokuun alussa ja tästä kaikille avoimesta tilaisuudesta ilmoitetaan täällä nettisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa.

Perustettava yhdistys on jo anonut kaupungilta palkkatuettua henkilöä käyttöönsä ja sopivan kandidaatin etsintä on parhaillaan käynnissä. Tämä tapahtuu osana kaupungin työllisyyshanketta, jossa jatkosijoitetaan palkkatuettuja henkilöitä salolaisiin yrityksiin ja yhdistyksiin. Mikäli Viljavaraston korjausprojekti myöhemmin käynnistyy, on henkilöllä loistava mahdollisuus työllistyä projektissa myös tämän alustavan selvitystyön jälkeen.

Haaveista totta

Museovirasto kirjoitti lausunnossaan syyskuussa 2014: “Viljasiilolla ja mylly-varastorakennuksilla on maakunnallista kulttuurihistoriallista merkitystä osana Salon rautatieaseman kokonaisympäristöä. Rakennusten kulttuurihistoriallinen arvo ja kaupunkikuvallinen merkitys liittyvät Salon monipuoliseen kaupankäynti- ja teollisuushistoriaan.” Ja: “Viljasiilo ja mylly-varastorakennus ovat vakiintuneet maamerkiksi Salon keskustassa ja ne toimivat luontevana yhdistävänä tekijänä asema-alueen ja liikekortteleiden välillä.”

Näin kokevat ja ajattelevat myös Pro Viljavarasto -hankkeen aktiivit. Nähtäväksi jää tuleeko haaveista totta, mutta varmaa on se että tätä kannattaa ainakin yrittää!

Tervetuloa mukaan!

Facebook: www.facebook.com/proviljavarasto

Twitter: www.twitter.com/proviljavarasto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s